Africa

Africa este al doilea continent dupa Asia ca marime si ca numar de locuitori, avand o suprafata de 30.2 milioane km patrati si peste 800 de milioane de locuitori. Sunt vorbite mai mult de 1000 de limbi indigene africane, incluzând unele limbi cu zeci de milioane de vorbitori, precum limbile igbo, swahili, hausa, amharic, și yoruba; plus araba, engleza, franceza, portugheza, africana, spaniola, limbile indiene si altele.

Africa este un continent unic si din punct de vedere natural, aici gasindu-se Nilul, cel mai lung fluviu din lume, si Sahara, de asemenea cel mai mare desert. Tot aici gasim si luxuriantele paduri ecuatoriale, care adapostesc specii de plante si animale, cum ar fi cea mai mare specie de primate, gorila.

Africa-savana

Savana Africana- este un ecosistem caracterizat in principal de vegetatie ierboasa, dar exista si arbori precum baobabul care ofera faunei fitofage hrana necesara. Fauna din savana este reprezentata de animale precum: leul, hiena, leopardul, ghepardul,antilopa, rinocerul, elefantul african sau babuinul.  Biotopul acestei zone este diferit fata de cel al altor stepe.  In savana cad mai putine precipitatii decat in stepa europeana. In savana Africana exista doar doua anotimpuri principale: sezonul ploios si sezonul secetos. In sezonul ploios cad intre 15 si 25 cm, iar in sezonul secetos 4 cm. Pe acest continent, savana se intalneste pe teritoriul a 27 de tari.

Africa- Kilimajaro

Kilimanjaro, sau Muntele Alb, este un stratovulcan, declarat monument al naturii sub protectia UNESCO, situat in nord-estul Tanzaniei. Include varful Uhuru Peak de 5.895 m, cel mai inalt varf din Africa. Cu toate ca masivul muntos se afla situat intr-o regiune tropical-ecuatoriala fierbinte, una din cele mai calde regiuni de pe glob, datorita altitudinii ridicate, pe varful muntelui exista zapada permanenta.

In Africa se gasesc multe alte minuni si monumente naturale, cum ar fi: craterul Ngorongoro, migratia Serengeti, delta Okavango , Atolul Aldabra, Muntele Kenia sau  Tsingy de Bemaraha, rezerva de calcar din Parcul National Madagascar. In incheiere nu se poate spune decat: exploreaza Africa, merita.

Advertisements