America de Nord

America de Nord este un continent situat in emisfera vestica, marginit numai de ape: la est se gaseste Oceanul Arctic, la vest Oceanul Pacific, la nord Oceanul Arctic si la sud Marea Caraibelor. Numele de America vine de la exploratorul italian Amerigo Vespucci, cel care a demonstrat faptul ca lumea descoperita de Columb este mult mai mare decat credea el. Columb exploreaza aceste noi teritorii prima data in 1492, si are convingerea ca a descoperit drumul catre India, mult ravnitul drum catre tara mirodeniilor, acesta murind cu convingerea ca este primul european care a acostat in estul Asiei. Insa la un an dupa moartea sa, doi cartografi germani numesc aceasta noua lume: America, dupa exploratorul italian, care a demonstrat ca, Columb descopera nu unul, ci doua noi continente: America de Sud si America de Nord.

America de Nord- Triunghiul bermudelor

Triunghiul Bermudelor este o zona triunghiulara, din Oceanul Atlantic, cuprinsa intre Insulele Bermude, Porto Rico si Fort Lauderdale, Florida. Acest loc este invaluit in mister, pe de o parte toata lumea crede ca aici se intampla fenomene paranormale, disparitii de vase si avioane, fenomene in care legile fizicii nu sunt respectate, s-a semnalat chiar si prezenta extraterestrilor; pe de alta parte, Paza de Coasta a Statelor Unite ale Americii si alte agentii sustin ca sunt statistici care indica faptul ca numarul incidentelor de disparitie a vaselor si avioanelor nu este mai mare decat in oricare alta zona circulata a lumii. Orice s-ar spune, misterul legat de aceasta zona ramane, deoarece latura speculativa a oamenilor este una sensibilia, cu atat mai mult cu cat este alimentata de numeroase exemple, unele atestate instoric, chiar Crstofor Columb mentionand lumini si animale ciudate vazute in zona.

  America de Nord- Niagara

Granita dintre America si Canada este formata de raul Niagara, care curge din nordul lacului Erie pana in lacul Ontario, pe acest rau se afla localizata si cascada Niagara. Acest miracol natural, este format de fapt, din trei cascade, doua aflandu-se in America (American Falls si Bridal Veil Falls) si una in Canada (Horseshoe Falls). Aceasta groapa are o serie de caracteristice geologice. Datorita faptului ca sub stratul de roci dure se afla straturi mai moi de sisturi, masa de apa de la baza cascadei prin procesul de eroziune rupe cu timpul fragmente din peretele cascadei, acest fenomen determinand scurtarea raului Niagara cu 1,8 m pe an. Prin canalizarea unei părți a apei fluviului la o hidrocentrala, s-a redus debitul fluviului ce traversează cascada, ceea ce a redus din frumusețea ei, în schimb a încetinit procesul de eroziune.  In 1969, inginerii armatei Americane au oprit apa cascadei, timp de sase luni, pentru a o cerceta, a curata zona si a intreprinde lucrari de restabilizare a peretilor.

Alte obiective naturale si culturale aflate in patrimoniul UNESCO: Marele Canion, Parcul Yellowstone, Rezervatia Everglades, Civilizatia Maya- Tikal, Uxmal, Sayil, Labna, Tulum, Parcul National Nahanni, Joggin Fossil Clifs, Parcul National Everglades. Toate aceste obiective turistice pot indemna pe oricine sa spuna: exploreaza America de Nord.

Advertisements