America de Sud America de sud este un continent traversat de ecuator, si aflat cu majoritatea suprafetei in emisfera sudica. Este aflat intre Oceanul Pacific (la vest) si Oceanul Atlantic (la est). Acest continent cuprinde un numar de 16 tari, dintre care cea mai mare ca suprafata si ca numar de locuitori este Brazilia. In secolul XVI aici s-au format colonii spaniole si portugheze, acestea din urma imprumutandu-le obiceiurile, cultura si limba, din acest motiv, America de Sud fiind denumita ulterior si America latina. In cursul secolului XIX aceste colonii si-au castigat independenta.

Din punct de vedere geografic, putem spune ca America de Sud este un continent al extremelor: aici se afla cea mai mare cascada din lume, Cascada Angel, in Venezuela; cel mai mare rau (ca volum), fluviul Amazon; cel mai lung lant muntos, Anzii; cel mai arid loc de pe Pamant, Desertul Atacama; capitala aflata la cea mai mare altitudine din lume, La Paz, Bolivia; lacul navigabil aflat la cea mai mare inaltime din lume, Lacul Titicaca; precum si, cea mai sudica localitate locuita permanent, Puerto Toro, Chile.

Insulele Galapagos- America de Sud

Un loc unic in America de Sud este reprezentat de Insulele Galapagos, care sunt un arhipelag de insule vulcanice aflate in Oceanul Pacific, la o distanta de aproximativ 1000 de km de Ecuador, de care si apartin. Cum am spus mai sus, America de Sud este traversata de linia Ecuatorului, iar Insulele Galapagos se afla pe aceasta linie. Datorita acestui fapt, aici are loc una din cele mai cunoscute anomalii climatice din toata lumea. In ciuda faptului ca se afla exact sub Ecuator, clima acestor insule este departe de a fi una excesiv de calda. Darwin a gasit o explicatie a cestui fenomen, spunand ca aceata pare cauzat de temperatura joasa a apei inconjuratoare, adusa aici de Marele Curent Polar Sudic. Insulele au sase zone diferite de vegetatie pe care cresc aproximativ 700 de specii de plante, dintre care 40% sunt endemice sau specifice doar acelei regiuni.

Machu Picchiu- America de Sud

Imperiul Inca, cel mai mare imperiu din America precolumbiana, s-a format in Peru in jurul anului 1200, sub comanda lui Manco Capac. A luat amploare intre anii 1438 si 1533, extinzandu-se  in cea mai mare parte a vestului Americii de Sud, cucerind peste 500 de civilizatii amerindiene, sub comanda lui Sapa Inca, unul din cele mai importante personaje din istoria imperiului. Fii soarelui, cum isi spuneau incasii, aveau obsesia construirii drumurilor pavate si cetatilor-fortarete care sa reziste in fata oricarui inamic. Un exemplu este reprezentat de una dintre cele frumoase si enigmatice locatii stravechi din toata lumea, Machu Picchu. Orasul care este construit pe varful unui munte  este o minune arhitecturala, unele din blocurile de piatra cantarind chiar 50 de tone. Conchistadorii spanioli care au ajuns in America de Sud, au fost atrasi de bogatiile imperiului Incas in 1526. Condusi de Francisco Pizzaro, au obtinut o aprobare de cucerire in 1529. Initial a fost captural conducatorul incasilor,Atahualpa, apoi l-au executat si instalat pe  Manco Inca Yupanqui pe tronul imperiului. Pana la urma, acesta a fugit in munti, unde a domnit inca 36 de ani, facand unele incursiuni impotriva spaniolilor si incitand la revolta . In 1572 ultima cetate incasa a fost descoperita, iar ultimul conducator, Tupac Amaru, fiul lui Mancoa fost capturat si executat, ducand astfel la sfarsitul Imperiului Inca, cel mai mare imperiu al America de Sud.

O parte din obiectivele naturale si culturale din America de Sud, aflate si in patrimoniul UNESCO: Parcul National Iguazu, Quebrada de Humahuaca, Padurea Amazoniana, Cascada Angel, Pantanal, Statuia lui Iisus din Rio, Cultura si orasele pierdute ale Incasilor.

Advertisements