Asia

Localizat in cea mai mare parte in emisfera nordica, Asia este un continent al superlativelor, aici se gaseste cel mai inalt varf muntos (Everest-8848 m), cea mai adanca groapa (Groapa Marianelor-11.034 m adancime), este cel mai mare continent ca intindere (8,7% din suprafata Pamantului si 30% din suprafata Terestra) si adaposteste cea mai mare populatie umana din lume, peste 3,5 miliarde (adica 60% din populatia limii), incepand cu secolul 20, populatia continentului Asiatic marindu-se de aproape 4 ori.

Indiferent in ce parte a continentului Asiatic privesti, nu se poate sa nu fii placut impresionat de frumusetea si unicitatea acestor locuri, fie ca privesti catre tanarul si totusi impresionantul lant muntos Himalaya, fie ca privesti la biodiversitatea atat de variata care include, aici gasindu-se specii de plante si animale unice in lume, fie ca privesti la istoria popoarelor, care este una foarte indelungata,aici gasindu-se popoare foarte vechi, unul dintre ele fiind Mesopotamia, existand dovezi ca au locuit pe teritorilul Irakului de astazi, inca de acum 6000 de ani.

tigru

Una din speciile unice de pe continentul Asiatic, si totodata un simbol al acestor locuri, este tigrul. Prezent in mitologia mai multor popoare (China, India, Korea sau Nepal), tigrul este asociat cu zeitati ale civilizatiilor Asiatice, fiind prin excelenta un sumbol al puterii si al maiestuozitatii.

In prezent, sunt recunoscute 9 subspecii ale tigrului, dintre care catre inceputul secolului al XXI-lea s-au pastrat doar sase, numarand in total 4.000–6.000 capete;  cea mai numeroasa subspecie este tigrul bengalez, a carei populatie alcatuieste aproximativ 80% din populatia totalaa tigrilor. In secolul al XX-lea, specia tigrului a fost listata in Cartea Rosie a IUCN si in documente similare ale unor tari. In prezent, vanatoarea sau capturarea ilegala a tigrilor este interzisa in toată lumea.

Advertisements