Australia

Australia, sau oficial commonwealth of Australia, este o tara din emisfera sudica, fiind singura din lume care se intinde pe un continent intreg. Ca marime este a sasea tara din lume si cel mai mic continent, cuprinzand si o serie de insule din Oceanele Indian si Pacific, cea mai mare fiind Tasmania. Acest continent se poate launda cu o deosebita bogatie naturala, multe din monumentele naturaturale intrand in patrimoniul UNESCO. Un exemplu ar fi Marele recif de corali, care se gaseste in nordul continentului si este cel mai mare din toata lumea. Unicitatea acestui continent nu consta doar in bogatia naturala, ci si clima si relieful fac nota discordanta fata de multe alte locuri din lume. In tara cangurilor, cum mai este denumita Australia, vara tine din decembrie pana in februarie si temperaturile ating in general 38 de grade celsius. Aici se gaseste mai mult desert decat pe oricare alt continent, nu exista rauri foarte mari, iar muntii sunt josi, fiind de asemenea cel mai plat continent. Primii europeni care exploreaza lumea aborigenilor, care se crede ca au trait aici cu peste 40.000 de ani inaintea europenilor, sunt olandezii in 1606, apoi englezii in 1778, care se si stabilesc aici. Acestia vor denumi un izvor gasit in sud dupa numele unui ministru, nume care va fi purtat si de orasul care peste ani va fi cel mai mare din Australia, acest nume este Sydney.

Australia- Marele recif de corali

Marele recif de corali se intinde pe o suprafata de 2000 km de-a lungul malului nordic al Australiei, si este atat de mare incat poate fi recunoscut de pe Luna. Acesta a fost construit de animalele acvatice mici, fiind compus din mii de polipi ancorati in scheletul de var protector. Marele recif de corali este asemenea padurilor tropicale, oferind casa unei multitudini diversificate de vietati cum ar fi: 400 de tipuri de corali, 200 de specii de melci-de-portelan si peste 2000 de specii de pesti.

Australia-Parcul National Kakadu

Cum am spus mai sus, pe lsita patrimoniului UNESCO, Australia figureaza cu mai multe monumente naturale, ei bine, aceste este unul ditre ele.Parcul National Kakadu este un parc situat in nordul continentului Australian, avand o clima unica, aborigenii identificand 6 anotimpuri, dintre care 2 predominate, sezonul ploios si cel secetos. Flora parcului este cea mai bogata din partea de nord a teritoriului Australian, cuprinzand peste 2000 de specii de plante. Si fauna este bogata, aici fiind prezente peste 290 de specii de pasari, 26 de specii de broaste, 76 de specii de reptile, 68 de specii de mamifere si peste 10.000 de specii de insecte.

Alte obiective aflate pe lista patrimoniului UNESCO: Zona lacustra Willandra, Parcurile naturale din Tasmania de vest, Grupa de insule Lord Howe, Parcul National Shark Bay din vestul Australiei, Rezervațiile forestiere umede din estul Australiei, Parcul National Purnululu, Zona montana Greater Blue.

Advertisements