Europa

Europa este unul din cele sapte continente, fiind cel mai mic ca intindere dupa Australia; este marginit la nord de Oceanul Arctic, la sud de Marea mediterana care o separa de Africa, la est se afla Muntii Ural, care o despart de continentul Asiatic, iar la vest se afla Oceanul Atlantic, dincolo de care sunt cele doua continente Americane.

Ca si date statistice, putem spune urmatoarele:

-Europa acopera 10.180.00 de km patrati, adica 2% din suprafata Pamantului si 6,8 % din suprafata Terestra;

-Pe acest continent se gasesc aproximativ 50 de state, cel mai mare fiind Rusia (care se afla partial in Europa, restul gasindu-se pe continentul Asiatic), iar cel mai mic Vaticanul, care se intinde pe aproximativ jumatate de kilometru patrat;

-Dupa Asia si Africa, este cel mai populat continent, avand o populatie de 731 de milioane de locuitori, adica 11% din populatia lumii. Populatia continentului este insa in declin, pana in 2050 asteptandu-se o scadere de 7%., potrivit estimarilor Organizatiei Natiunilor Unite.

 -Relieful Europei este foarte variat pe zone relativ mici. In regiunile sudice predomina caracterul muntos, in timp ce mergand spre nord, terenul coboara dinspre Alpi, Pirinei si Carpati, prin teritoriile deluroase, si continua catre campiile joase din nord si est;

Daca vorbim de obiectivele naturale si culturale ale continentului, locuri unice in lume , deseori de o frumusete care nu poate fi exprimata in cuvinte, putem aminti de Muntii Carpati, Stancile Moher, Delta Dunarii, Padurea Bialowieza, peisajele Islandei, Muntii Alpi, zona Maramures, Lacul Baikal, civilizatiile si orasele vechi sau castelele din Marea Britanie; desigur,  lista poate continua, acestea reoprezentand decat o mica parte a frumusetii acestui continent, iar daca ar mai fi nevoie de cuvinte, singurul indemn care isi face loc in cazul de fata ar fi: exploreaza Europa.

 Muntii Alpi

Padurile Rollagsfjell si Trillemarka din Norvegia, sunt alte minuni naturale, fiind unele din cele mai frumoase paduri ale europei. Acesti codrii vechi troneaza de secole la granita Norvegiei cu Suedia, intinzandu-se pe o suprafata de 205 km patrati. Este un paradis salbatic, aici gasindu-se cea mai bine pastrata vale din Muntii Scandinaviei, Valea Trillemarka. Aici traiesc numeroase specii de pasari care gasesc conditii ideale de a trai, precum si cele mai mari populatii de rasi si glutoni din Norvegia.

Padurile Rollagsfjell si Trillemarka

Advertisements