Muntii CarpatiMuntii Carpati reprezinta cel mai lung lant muntos din Europa, formand un arc cu o lungime de 1500 km, ce se intinde pe teritoriul a 7 tari: Cehia (3%), Slovacia (17%), Polonia, (10%) Ungaria (4%), Ucraina (11%), Romania (53%) si Serbia (2%). Carpatii nu sunt niste munti care sa impresioneze prin inaltime, putine varfuri depasind 2000 de metri. Cel mai inalt varf din intregul lant Carpatic este prezent in Slovacia- Muntii Tatra, Varful Gerlachovsky care masoara 2655 m, in Romania, cel mai inalt varf este Varful Moldoveanu – 2544m, situat in Muntii Fagaras, Carpatii Meridionali.

Aici, in Carpati, se gasesc cele mai mari populatii de ursi, lupi, rasi si capre negre din  Europa, cele mai mari concentrari fiind in Romania, precum si peste o treime din toate speciile de plante din Europa. De asemenea, Carpatii romanesti gazduiesc peste o treime din apele termale si minerale ale continentului. Tot aici se geseste cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa (exceptand Rusia), in valoare totala de 250.000 de hectare, Carpatii Meridionali constituind cea mai mare zona impadurita nefragmentata din Europa.

Fauna si bogatiile naturale

Cum am spus pe scurt mai sus Muntii Carpati sunt unici din mai multe puncte de vedere, aici gasindu-se cele mai mari populatii de lupi, ursi, rasi si capre negre de pe continent, pana acum au fost descoperite 12.000 de pesteri in Romania, dar numarul maxim de pesteri cunoscute inca nu a fost atins, tot aici se gasesc cele mai mari paduri in care omul nu a intervenit, si lista poate continua. In continuare, vom discuta mai amanuntit despre aceste bogatii ale Carpatilor.

Fauna

Ursul brun In ciuda faptului ca in ultimii 20 de ani, braconajul a devenit o practica obijnuita in Romania, fiind ucise anual mii de specii de pasari si animale, padurile Carpatilor ascund inca o comoara foarte pretioasa, si anume populatiil record ale anumitor specii de animale ce se intalnesc tot mai rar, acest lucru contribuind la unicitatea Carpatilor romanesti.

Prezent in folclor din cele mai vechi timpuri, amintit de Mircea Eliade ca totem al unora dintre calugarii luptatori daci, ursul a devenit o figura legendara, privit cu teama si admiratie chiar si de oraseni. Pana in prima jumatate a sec. XIX se gasea in intreaga tara, din Delata Dunarii pana in Carpati, dar in zona de campie a fost exterminat pentru a nu impiedica agricultura, astazi gasindu-se doar in padurile de conifere. Ursul brun romanesc este considerat de multi biologi ca o subspecie inca neinregistrata, corpul sau ajungand pana la 2,5 m lungime, o inaltime la greaban de 1,5 m, si o greutate de pana la 600 de kg.

Rasul carpatin

Tot in padurile de conifere se gaseste alta specie tot mai rara, rasul. In Muntii Carpati, se gaseste linxul eurasiatic, cel mai mare din cele patru specii de linx, celelalte trei fiind: linxul iberic, canadian si american.  In anul 2001, erau aproximativ 2000 de exemplare in Carpati. In mod normal, arealul lor este destul de mare, ocupand de la 100 pana la 2000 ha, insa speciile europene au teritoriul mai mic datorita activitatii umane. In general se hraneste cu prazi mici, cum ar fi: vulpi, soareci sau iepuri, trece la prazi mai mari rar si doar daca este nevoie.

Daca ar trebui sa vorbim cate putin despre celelalte specii care se gasesc in numar record in acesti munti, cat si despre celelalte care nu fac o nota discordanta fata de restul europei dar care completeaza un tablou extraordinar care ilustreaza o parte din frumusetea carpatilor, ar trebui sa vorbim foarte mult, deoarece acest tablou este destul de bogat, de aceea, in continuare vom aminti pe scurt o parte din speciile care completeaza acest bogat peisaj al faunei carpatilor: lupul, cerbul carpatin, capra neagra, veverita, iepurele de camp, vulpea roscata, acvila, s.a. Desigur lista continua si este lunga continand doar mamiferele in numar de  89 de specii, rare sau unice pe continent, din care una este in  pericol iminent de extinctie, una in pericol, 13 vulnerabile si 4 in amenintare. In continuare nu putem spune decat un lucru: exploreaza fauna carpatilor!

Pesterile din Muntii Carpati

Pesterile din Muntii Carpati

In romania sunt peste 12.000 de pesteri, iata cateva dintre ele:

-Pestera Muierii- are o istorie indelungata, iar in trecut, cand barbatii plecau la lupte, aici se adaposteau femeile si copii, de unde i se trage si numele. Pestera se afla in Masivul Parang si are o lungime de aproximativ 7000 m.

-Ghetarul Scarisoara-  adaposteste cel mai mare depozit de gheata fosila din tara si al doilea din Europa, 75.000 metri cubi. Este prima pestera declarata monument al naturii din Romania.

-Cetatile Ponorului- Este unul din cele mai mari complexe carstice din Romania, localizat in Muntii Apuseni. Numit si Everestul speologiei romane, complexul carstic de la Cetatile Ponorului care are o lungime de 7500 de m si o altitudine de 950 m, a fost mentionat pentru prima data în 1886.

-Coiba Mare- Portalul pesterii, localizata in Muntii Apuseni pe pe Valea Gardisoarei, masoara  74 m latime si 47 m inaltime. Lungimea tuturor galeriilor pesteri insumeaza peste 4447 m.

-Pestera de sub Zgurasti- Pestera este situata in Cheile Ordancusii, comuna Garda de sus, Muntii Apuseni. Are 2 intrari, dintre care una de dimensiuni spectaculoase, avand cateva zeci de matri inaltime. Cand ploua. In perioada ploioasa interiorul pesterii este inundat formandu-se cel mai mare lac subteran din Romania  (65 m lungime, 20 m latime)

-Pestera Ursilor- Localizata tot in Muntii Apuseni, pestera descoperita in anul 1975, este una din cele mai impresionante pesteri din Romania. Din cei 1500 de km lungime, 521 sunt declarati rezervatie stiintifica, iar numele ii cine de la faptul ca aici s-au gasit resturi din scheletul ursului de caverna, disparut acum 15.000 de ani.

-Pestera Vantului- Localizata in Muntii Piatra Craiului, este cea mai mare pestera din Romania, avand o lungime de 47 km si o adancime de 170 m.  Pestera descoperita in 1957, nu este deschisa publicului, fiind rezervata cercetarilor stiintifice, existand insa un proiect de deschidere a pesterii catre public.

Acestea sunt unele din cele mai cunoscute pesteri din Romania, si importante obiective turistice,  der desigur sunt multe altele la fel, sau poate chiar mai, impresionante care asteapta sa fie descoperite.

Padurile Carpatilor

Muntii CarpatiLa acest capitol tara noastra se afla pe locul 13 in Europa cu o suprafata impadurita de doar 26% din totalul suprafetei tarii, in conditiile in care, conform normelor internationale, procentul minim de impadurire a teritoriului unei tari nu trebuie sa ajunga sub 25%. Totusi nu este nimic pierdut daca acum se iau masuri impotriva acestui fenomen, deoarece padurile din Romania mai au inca un cuvant de spus, mai au inca ce arata, iata un motiv pentru care putem afirma aceste lucruri

Organizatia Greenpeace a descoperit recent ca in vestul Carpatilor Meridionali, se gaseste una din ultimele paduri intacte de pe planeta si ultima din Europa. Acest peisaj forestier cuprinde cea mai mare parte a Parcului National Retezat, suprafete din Parcul National Domogled-Valea Cernei si din Geoparcul Dinozaurilor Hateg, dar si suprafete din apropiere. Parcurile Nationale Retezat si Domogled-Valea Cernei sunt vizate sa devina parte a retelei europene de arii protejare “Natura 2000”, in timp ce anumite specii endemice printre care si Pinul Negru de Banat, fac parte din acest program. In intocmirea acestei harti a ultimelor paduri virgine din lume, Greenpeace impreuna cu Centrul de Conservare a Biodiversitatii din Rusia, Uniunea Internationala Socio-Ecologica si Liga Naturii din Finlanda, au luat in calcul doar zone forestiere intacte mai mari de 500 km patrati, dar in Romania se gasesc mai multe astfel de paduri virgine, dupa cum spune si Gabriel Paun, coordonator campanii Greanpeace: “Peisajul forestier intact din Carpatii romanesti reprezinta adapostul unui numar semnificativ de paduri virgine si de specii de flora si fauna endemice, rare sau amenintate, si trebuie protejat imediat prin lege de activitatile umane cu impact negativ”.

Misterele Bucegilor

Babele BucegiEste cunoscut faptul ca in Muntii Bucegi se petrec fenomene misterioase cum ar fi: locuri in care corpul nu oboseste, sute de cutremure de mici intensitate intr-o zi, nivele mari ale radiatiilor sau monumente naturale sculptate de vant aproape perfect. In continuare vom discuta mai pe larg despre aceste mistere ale Bucegilor:

“Triunghiul de aur” al Daciei

Se vorbeste si despre faptul ca pe Varful Omu ar fi fost un sanctuar dacic, asa cum au mai fost si pe alte creste ale muntilor, in Retezat si Ceahlau, formandu-se astfel un urias triunghi carpatic intre cele trei puncte. Este asa-numitul “triunghi de aur” al Daciei. Istoricii nu s-au pus inca de acord asupra muntelui sacru al dacilor. Acesta ar fi fost Bucegiul sau Ceahlaul. Aceste trei puncte sunt unite prin tunele se sute de kilometri, despre care nu se poate spune daca au fost facute de mana omului sau de forta naturii.

“Zona nemuririi”

Aflam si despre primele cercetari facute in Bucegi, inca din 1927, mai precis in partea estica a masivului, pe Valea Ialomitei, intr-o zona cunoscuta sub numele de “sapte izvoare”. Misterele muntelui se impletesc cu anumite certitudini. Se spune ca aici venea Zamolxe, zeul dacilor, sa bea apa. Dacii i-au spus “zona nemuririi”. Simbolul celor sapte izvoare era incrustat nu numai pe scuturile dacilor, dar se gaseste si pe Columna lui Traian. Chiar in acest loc din Bucegi exista un izvor a carui apa este cea mai pura din lume.
In perioada 1927-1935, aici s-au facut studii atat de catre cercetatorii romani, cat si de cei francezi. Oamenii de stiinta au aratat ca incarcatura de bacterii din apa acestui izvor este zero, un fapt unic in lume. Alte cercetari au fost realizate in anii 80. Specialistii au constatat ca izvorul se “alimenteaza” dintr-un lac subteran imens. Asta ne aduce aminte de legenda culoarelor subterane din munti! Cert e ca debitul izvorului este de 4.000 de litri pe secunda. Toate aceste informatii au fost secretizate de autoritatile comuniste.

“Gura de rai”

In traditia pupulara gura de rai are o conotatie sacra, reprezinta poarta dintre rai si pamant. In Muntii Bucegi exista o zona de un kilometru patrat  in care organismul nu oboseste, iar functiile fizico-chimice se revigoreaza brusc. Specialistii spun ca aici avem de aface cu acest loc legendar dintre cer si pamant. In 1999, un institut de cercetari particular din Bucuresti, angajat de o firma straina pentru a studia subteranul unei zone din Bucegi, a gasit ceva care poate fi asimilat cu legendara “Gura de Rai”. E vorba despre o panta cu o suprafata de aproximativ un kilometru patrat, unde se manifesta o anomalie magnetica atipica, dupa cum o definesc specialistii, zona care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman. Este, foarte probabil, cea mai ciudata descoperire facuta vreodata in Romania.

Ca pozitionare geografica, Gura de Rai este situata pe un picior de munte si se deschide intr-o pajiste inalta sau un gol de munte. Conform “Mitologiei Romane”, cartea lui Romulus Vulcanescu, Gura de Rai este sinonima cu “plaiul”, iar autorul considera ca acestor zone mirifice li se releva caracterul sacru si prin titulatura mitropolitilor romani, denumiti “exarhi ai plaiurilor”. Romulus Vulcanescu subliniaza ca in zona Gurilor de Rai s-au incuibat cu timpul Nedeiele, sarbatori populare si institutii complexe etnoculturale satesti cu implicatii mitologice.

Sfinxul

Sfinxul din BucegiSfinxul din Bucegi este un importat punct turistic, care datorita perfectiunii formelor sale a nascut diferite teorii mitologice. Asemanarea sa cu un cap uman este izbitoare, putem spune chiar ca este imaginea poporului care a trait odata aici, din care ne tragem noi. In legatura cu originea sa, parerile sunt impartite, unii afirma ca a fost sculptat natural de vant si ca au fost implicate forte superioare noua, altii spun ca a fost mana unui sculptor priceput (foarte priceput avand in vedere dimensiunile Sfinxului), iar altii ca este urma unei civilizatii extraterestre. Oricum ar fi fost sculptat acest magalit, cert este ca isi are locul in salba de minuni a tarii.

Mergand mai departe, sa spunem ca Sfinxul naste controverse si din alte puncte de vedere, si anume, sunt multe voci care spun ca Sfinxul este un important punct energetic, cu spun ca ar fi originea sfinxului egiptean, ca aici se afla istoria omenirii de mii de ani, cu mult inainte de Hristos sau ca ar fi rezultatul imperecherii cerului cu pamantul. Sa le luam pe rand:

– O cunoscuta femeie oarba din Iasi, Vizionara Valentina spune ca Sfinxult este alimentat de o energie de aceeasi calitate cu cea care alimenteaza Sfinxul din Egipt, sau ca  in subteranale acestuia se afla o arhiva impresionanta din timpuri stravechi. Iata afirmatiile acesteia: “Acolo e trecutul omenirii! Dar nu-i omenirea de acum doua mii de ani. E cu mult mai demult, e demult, demult, tare mult inainte.”

“Sfinxul din Bucegi este ocrotitorul pamantului pe care locuim. De fapt, in Bucegi, la Sfinx vine un suvoi foarte puternic de energie.” (…)”Atunci cand cu stiinta care va fi pe pamant va birui cineva sa ajunga sub muntii Bucegi, va da peste toate aceste inscrisuri si documente insemnate si, dupa semnele acelea va sti ce are de facut. Dar asta se va intampla numai dupa ce suvoiul de energie de deasupra va slabi…”

-Controversatul istoric Nicolae Densusianu spunea ca egiptenii au plecat din Carpati, trecand prin Grecia, Asia Mica si Liban, pana pe malurile Nilului, ducand cu ei zestrea spirituala pelasga. Iata deci originea sfinxului egiptean, in opinia sa!

– Robert Charoux in lucrarea sa “Cartea trecutului misterios” (“Le livre du passé mystérieux”), afirma ca pe pamant se afla asa numitele puncte ale dragostei, locuri in care cerul si pamantul se unesc, se imperecheaza si se nasc curentii de inteligenta ai cerului si ai Terrei… In aceste puncte ale dragostei, in perioadele ei de calduri, Terra aduce pe lume prunci de stanca zoomorfa. Deci iata o alta parere asupra originii unor megaliti ca Sfinxul sau Babele.

Turism

Daca vrei sa te destinzi, sa fii uimit de frumusetea naturii, sa auzi povesti mitologice incredibile, sau orice motiv ai avea cu siguranta Muntii Carpati sunt raspunsul. Iata cateva obiective turistice importante:

-Parcul National Retezat

Situat in Carpatii Meridionali, Judetul Hunedoara, Parcul National Retezat, inafiintat in infiintat in anul 1935 pe o suprafata initiala de 100 de kilometri patrati pe fostul domeniu de vanatoare detinut de Casa Regala. Parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international iar din 1979 este cunoscut ca Rezervatie a Biosferei. Consiliul Europei a acordat Parcului National Retezat Diploma de Excelenta pentru Arii Protejate.

Parcul National Retezat

Flora si fauna sunt diversificate. O treime din totalul speciilor de plante existente pe teritoriul Romaniei se regaseste in Retezat. Cele aproape 1.200 de specii de plante fac ca arealul sa fie renumit si in randul botanistilor. Parcul este bogat si din punctul de vede al faunei, adapostind 55 de specii de mamifere, din care 22 fiind ocrotite de lege. Aici se gasesc si 58 de lacuri glaciare, adica 40% din totalul celor care afla in Romania.

Parcul National Retezat

-Muntii Fagaras

Imensa culme a Fagarasului cu o lungime in linie drepta de cca.70 km si o latime de cca.40 km, este alcătuita dintro mulţime de piscuri si creste aliniate intrun front alpin cuprinzand opt din cele 14 varfuri ale muntilor Romaniei care depasesc 2500m. Aici se inalta Moldoveanu (2544m) si Negoiu (2535m). Aici turismul este facilitat si de infrastructura, soseaua Transfagarasan fiind drumul care traverseaza Muntii Fagaras si uneste Muntenia cu Ardealul. Transfagarasan

Varfurile Moldoveanu, Negoiu, Vistea Mare, Lespezi sau alte varfuri de aici care depasesc 2500 de metri, care ofera niste privelisti incredibile, lacul si barajul Vidraru, Cetatea Poienari (construita de Vlad Tepes), cascada Balea sau Cetatea Fagarasului sunt doar cateva motive sa vizitati aceasta zona superba.

-Carpatii Orientali- Parcul National din Muntii Rodnei

Parcul Nationali din Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, acopera tot masivul Rodna si are o suprafata de 46.330 ha. Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare. Datorita faunei si florei diverse si valoroase, în 1979, aria a fost declarata rezervatie biosferica, in cadrul Programului Biosferei si al Omului UNESCO.

Parcul National Muntii Rodnei

Partea centrala,inalta a masivului Muntilor Rodnei, ofera peisaje variate, de un real interes. Se diferentiaza astfel 5 complexe morfologice: Ineu (2279 m), Omu-Gargalau (2134 m, 2159 m), Galat-Puzdrele (2048 m, 2189 m), Pietrosul Rodnei (2303 m), Batrana (1710 m).
Relieful Parcului se remarca prin bogatia formelor glaciare si crionivale: lacuri (67), vai, circuri glaciare. O forma carstica deosebita este pestera Izvorul Albastru al Izei (2,5 km) cu galerii si cascade spectaculoase.

Parcul National Muntii Rodnei

In Parcul Național Munții Rodnei se practica mai multe tipuri de turism, datorita evantaiului de comori peisagistice existente in perimetrul sau: turismul de recreere, turismul curativ, turismul cultural, turismul ecvastru, turismul si agroturismul sau ecoturismul.

Spațiul rural din localitățile limitrofe Parcului dispune de un potențial turistic deosebit. Parfumul vechilor tradiții din satele de munte transilvanene, conferă întregii zone un aer și o poezie aparte. În pensiunile turistice existente se pot petrece vacante de neuitat, în mijlocul naturii. Aici meniurile tradiționale și ospitalitatea gazdelor încântă totdeauna sufletul călătorului de pretutindeni.

Advertisements