Savana AfricanaSavana Africana este o pasune tropicala aflata intre 15 grade latitudine nordica si 30 sudica si 15 grade longitudine vestica si 30 estica. Biotopul acestei zone este diferit fata de cel al altor stepe.  In savana cad mai putine precipitatii decat in stepa europeana. Clima in savana este mai calda, iar anual sunt inregistrate secete. Solurile sunt mai putin fertile, iar luminozitatea este maxima. Sunt 2 anotimpuri principale: sezonul secetos si sezonul umed. In sezonul ploios care tine din mai pana in noiembrie, cad intre 15 si 25 cm, iar in sezonul secetos 4 cm. Savana se intalneste in Africa pe teritoriul a 27 de tari: Guinea, Sierra Leone, Liberia, Cote D’ivore, Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Central African Republic, Chad, Sudan, Ethiopia, Somalia, and the Democratic Republic of the Congo, Angola, Uganda, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Botswana, and South Africa.

Flora si fauna

Desi savana apare si in alte zone ale globului, toata lumea se duce cu gandul la savana Africana cand vine vorba de acest tip de ecosistem. Principalul motiv pentru care savana Africana este atat de cunoscuta este reprezentat de flora si fauna unice acestui continent. Sunt prezente aproximativ 45 de specii de mamifere si aproape 500 de specii de pasari. De asemenea aici este cea mai mare diversitate de copitate din lume.

Elefantul African

Elefantul este cel mai mare mamifer terestru, atingand o inaltime la greaban de 3-4m, o lungime de 6-7,25m si o greutate de 3.200-7.500kg. Acesta se gaseste in Asia si in Africa. Elfantul african se deosebeste de omologul sau asiatic prin marime si forma urechilor care sunt mai mari. Acestia sunt ierbivori, hranindu-se cu toate tipurile de vegetatie: ierburi, frunze, fructe, coaja de copac; poate consuma chiar si 225 kilograme de iarba intr-o singura zi si poate bea pana la 136 litri de apa la o singura adapare.

De asemenea elefantul African este un anumal foarte inteligent, neocortexul fiind foarte dezvoltat, o caracteristica care se mai gaseste la oameni, maimute si delfini. Elefantii au de asemenea cel mai dezvoltat creier dintre toate mamiferele, care cantarind peste 5 kg este mai mare chiar decat al balenelor, care desi cantaresc de douazeci de ori mai mult, deabia daca au creierul de doua ori mai mic decat al elefantilor.

Savana Africana- baobab

“… baobabii nu sunt copacei, ci niste arbori cat bisericile de mari si ca, daca ar lua cu el chiar si o intreaga turma de elefanti, turma aceasta tot nu i-ar putea veni de hac nici macar unui singur baobab.” Acest citat de Antoine de Saint-Exupery din “Micul print” ilustreaza foarte bine cea mai evidenta caracteristica a acestui arbore, si anume marimea.  Baobabii ating inaltimi intre 5 si 30 de metri si diametrul trunchiului ajunge intre 7 si 11 metri. In Africa de Sud exista un exemplar de baobab, considerat cel mai mare din lume inca in viata, a carui trunchi atinge 47 metri in circumferinta si 15 metri in diametru. Se crede ca baobabii traiesc mii de ani, lucru greu de verificat avand in vedere ca trunchiul de baobab nu are inele de crestere ca si alti copaci.

Ultimii lei

In 1960 erau aproximativ 400.000 de lei, un numar destul de mare, dar  nu foarte mare daca ne gandim ca nu cu mult timp innainte erau peste un milion, fiind prezenti chiar si in nprdul Africii si chiar si in Asia. Datorita unor factori, principali fiind altii decat cei naturali, astazi am ajuns sa spunem cu ingrijorare ca savanele Africane mai adapostesc doar 20.000 de exemplare, urmand sa dispara de tot in urmatorii 20 de ani, dupa cum avertizeaza The Telegraph, daca nu se iau masuri radicale.

Savana Africana- Ultimii Lei

Cateva din motivele pentru care leii dispar pe zi ce trece ar fi braconajul, agricultura, extinderea asezarilor umane sau cauzele naturale . Datorita braconajului au fost ucisi cel putin 5663 de lei din 1998 pana in 2008. In SUA este o mare cerere de trofee cum ar fi blana sau diferite partiale corpului. Datorita acestui fapt doua treimi din leii ucisi de pentru “sport” au ajuns in SUA. Situatia este inrautatita de vanatorii care vor trofee de la masculul dominant. Moartea liderului  face familia de lei instabila, iar noul mascul dominant ucide totii puii pentru a-si pastra pozitia. Vanatorii nu sunt singura amenintare la adresa leilor. Populatia din Africa creste rapid si ar putea ajunge la 1,5 miliarde pana in 2050. Zonele salbatice sunt distruse pentru a face loc agriculturii si strazilor, precum controversata autostrada care va trece prin rezervatia naturala Serengeti.

Advertisements