Parcul National YellowstoneParcul National Yellowstone este situat in SUA pe teritoriul a trei state: 96 % din suprafata parcului se afla pe teritoriul statului Wyoming, 3 % pe teritoriul statului Montana si numai 1 % pe teritoriul statului Idaho. A fost infiinatat in anul 1872, fiind primul Parc National din lume. Parcul este cunoscut in special pentru numeroasele sale izvoare geotermale si pentru viata salbatica foarte activa. Acest incredibil peisaj natural a carui frumusete poate fi exprimata prea putin in cuvinte, este completat si de alte elemente care asigura un decor extraordinar: din punct de vedere al florei si faunei, putem spune ca aici se gasesc peste 1000 de specii autohtone de plante, peste 67 de pecii de mamifere, din care 2 se urs si 7 de copitate, 322 de specii de pasari si 16 specii de pesti. Din punct de vedere geologic, Parcul National Yellowstone adaposteste unul din cele mai mari cratere cauzate de explozia unui vulcan si peste 300 de gaysere. Tot aici se gasesc si cele mai mari paduri pietrificate, lacul cel mai intins si care se afla la cea mai mare altitudune din America de Nord(Lacul Yellowstone) si 290 de cascade.

Fauna

Cerb Parcul National YellowstoneDin sud, unde se afla impresionantul lac Yellowstone si pana la Gardner River Canyon la iesirea din in nord, parcul adaposteste o varietate mare de animale. Faptul pentru care are o importanta deosebita este acela ca multe din aceste animele sunt pe cale de disparitie. Cele mai cunoscute specii care se gasesc aici sunt: ursul, bizonul, lupul, elanul, caprele, cerbul, pisica salbatica, coioti, vidre, pume, vulturi aurii.

Parcul este deschis turistilor spre vizitare, existand 9 centre ce servesc acestui scop, 12 terenuri de campare si peste 2000 de locuri de campare, anual este vizitat de peste 3 milioane de turisti.

Ursi Grizzly Parcul National Yellowstone

Ursii Gryzzly sunt probabil cele mai cautate animale de catre vizitatori si se gasesc in numar de 500 de exemplare in Yellowstone. Exceptand femele si puii, ursii gryzzly sunt animale solitare. Desi se afla in varful lantului trofic, o parte din dieta acestora este constituita din nuci, fructe de padure, frunze, radacini, etc. In ciuda dimensiunilor impresionante, acestia pot atinge viteze de pana la 48 km/ora. Pot fi vazuti mai ales in  Hayden Valley si Lamar Valley, dimineata devreme sau seara tarziu. Pot fi intalniti fara nici o probleme si pe carosabil, unde, un astfel de animal a putut fi surprins in premiera fugarind un bizon.

Bizonii Parcul National Yellowstone

Bizonul este cel mai mare animal din America de Nord, cantarind pana la 1350 de kg. Este un erbivor masiv, care in trecut a fost foarte raspandit ca animal salbatic in regiunile emisferei nordice. In timpul sezonului de imperechere, masculii si femelele se strang impreuna in grupuri mari, unde masculii poarta lupte violente intre ei. Aceste animale erau foarte importante pentru indienii nord-americani. Acestia urmareau miscarile sezoniere ale cirezilor, pentru ca intreaga lor existenta depindea de bizoni dar nu ucideau decat un numar rezonabil, atat cat era nevoie. Astazi, in Parcul Yellowstone se gasesc aproximativ 4000 de bizoni, populatia acestora crescand in fiecare an. Pentru dimensiunea lor, sunt animale destul de rapide, putand atinge viteze de 30 km pe ora. Acestia pot fi intalniti in aproape orice zona din parc.

Alte prezente interesante, dar mai greu de vazut sunt lupii gri si pumele. Numarul acestora a fost redus in trecut datorita programului de control a populatiilor de pradatori. In perioada 1910-1926 au fost ucisi 126 de lupi, inclusiv pui, iar in perioada 1904-1925 au fost ucise 121 de pume, ramanand doar 12 astfel de animale in Yellowstone.

Gheizerele Parcului Yellowstone

In Parcul Yellowstone se gasesc peste 500 de gheizere, reprezentand cea mai mare concentrare de gheizere din lume. Parcul contine de fapt, majoritatea gheizerelor lumii. Majoritatea lor se afla in urmatoarele bazine :  Upper, Midway, Lower, Norris, West Thumb, Shoshone and Heart Lake.

Parcul National Yellowstone Old Faithful Geyser

Datorita expeditiei Washburn-Langford-Doane in 1870, acesta a fost primul gheizaer din parc care a primit un nume. Temperatura gheizerului este de 199 de grade, intervalul intre eruptii variaza intre 30 si 120 de minute, dureaza intre 1,5 si 5 minute, iar inaltimea variaza intre 33 si 55 de metri. Intervalul mediu intre eruptii este 40-90 de minute si dureaza in medie 4 minute. Pentru a prezice urmatoarea eruptie a gheizerului, se poate cronometra timpul de eruptie. Daca eruptia totala dureaza mai putin de 4 minute, urmatoarea eruptie va avea loc in urmatoarele 40-60 de minute. Daca eruptia totala dureaza 4 minute sau mai mult, urmatoarea eruptie va avea loc in 70-100 de minute. Apele izvoarelor din aceasta zona au aproximativ 78 de grade celsius.

Parcul National Yellowstone Morning Glory Pool

Monrning Glory Pool este una din principalele atractii ale Parcului National Yellowstone. Culoarea ii este data de o bacterie termofila care prospera in caldura mistuitoare a izvorului termal. De-a lungul timpului, vizitatorii au aruncat monede sau sticle inauntru, astupandu-se unele guri de aerisire, scazand temperatura piscinei si permitand si altor bacterii sa lucreze, creand un inel rosu si galben in jurul centrului de culoare albastra. Ocazional, datorita unei activitati seismice, izvorul erupe intr-un gheizer. Se spera ca aceste eruptii sa curete cat de cat izvorul termal.

Izvoarele Termale ale Mamutilor

Sunt principala atractie a zonei Mammoth District, o parte a Parcului National Yellowstone in care nu exista gheizere. Aici terasele in travertin se formeaza mai repede decat alte formatiuni, datorita naturii mai moale a calcarului. Datorita faptului ca apa se ridica prin calcar, o cantitate mare de piatra este dizolvata de apa fierbinte si un strat alb de calcar este depus la suprafata.

Izvoarele Termale ale Mamutilor- Parcul National Yellowstone

Unii vizitatori sunt  derutati de faptul ca izvoarele se deplaseaza repede, sau unele din ele par “moarte”, insa este bine de stiut ca locatia si debitul lor se schimba in fiecare zi.

Advertisements