Ha Long BayGolful Ha Long din Vietnam este una din cele 7 minuni naturale ale lumii. Vinh Ha Long, cum i se zice in vietnameza, apartine patrimoniului international UNESCO si este o destinatie turistica foarte populara localizata in provincia Quang Ninh. Administrativ golful apartine orasului Ha Long, care este parte a districtului Van Don. Include aproape 2000 de insule, majoritatea calcaroase, care formeazaun spectaculos peisaj marin intins pe o suprafata de 1553 km patrati. Datorita naturii lor abrupte, multe sunt nelocuite sau neafectate de intarventia omului.

Aceste roci sedimentare s-au format in decursul a 500 de milioane de ani, iar modelarea acestui peisaj a durat 20 de milioane de ani sub impactul climatului tropical umed. Geo-diversitatea acestei zone, a creat biodiversitatea, inclusiv paduri tropicale si biosisteme oceanice. In Golful Ha Long se gasesc 14 specii endemice de plante si 60 de specii endemice de animale.

Golful Ha Long

In apele golfului se gasesc mai multe tipuri de ecososteme printre care putem aminti: recifele de corali din larg, paduri de mlastina de apa dulce, paduri de mangrove, mici lacuri de apa dulce sau plaje de nisip.

Studii de cercetare a istoriei au aratat ca aici au trait fiinte umane cu zeci de mii de ani in urma. Culturile antice prezentate in mod succesiv: cultura Soi Nhu cu aproximativ 18.000-7000 IH, cultura Cai Beo cu aproximativ 7000-5000 IH si cultura Ha Long cu apriximativ 5000-3500 in urma.

Golful Ha Long

Golful Ha Long a jucat de asemenea un rol importat in istoria Vietnamului, multe artefacte gasindu-se in pestera Bai Tho Mout Dau Go, Bai Chay. In 1962 Ministerul Culturii Sportului si Turismului din Vietnam, a adaugat Golful Ha Long in publicatia Relicvele si Peisajele Nationale. In 1990 acest obirctiv a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO in functie de criteriul VII si a fost listat pentru a doua oara conform criteriului VIII.