Marea Bariera de CoraliMarea bariera de corali este cel mai mare sistem de recif coraligen, cuprinzand peste 2900 de recife individuale si peste 900 de insule ce se intind pe o suprafata de aproximativ 344.300 km patrati. Acest recif este localizat pe coasta statului Queensland in nord-vestul Australiei. In 1981, acest obiectiv a intrat in patrmoniul UNESCO dupa criteriile VII, VIII, IX si X. De asemenea, Marea Bariera de Corali, a fost numita de CNN   intre cele 7 minuni naturale ale lumii. Reciful este format din miliarde de organisme minuscule, numite si polipi corali. Acest poate fi vazut si din spatiu, fiind de asemenea cea mai mare structura formata din organisme vii de pe planeta.

Marea bariera de corali este un important obiectiv turistic, aducand anual incasari de la cateva sute la1 miliard de dolari. Cele mai importante puncte turistice sunt Whitsunday Islands si regiunea Cairns. O mare parte a recifului este protejata de Parcul Marin Marea Bariera de Corali, care ajuta la limitarea impactului uman, cum ar fi pescuitul sau turismul.

Marea Bariera de Corali

Autoritatea Parcului Marin Marea Bariera de Corali considera ca cel mai mare pericol pentru recif este incalzirea globala, care are ca efect albirea coralilor. Fenomenul de albire a coralilor, datorita cresterii temperaturii oceanului, a aparut in verile anilor 1998, 2000 si 2006, si se asteapta ca acest fenomen sa devina unul anual. Schimbarea climatului afecteaza si alte forme de viata, cum ar fi populatiile de broaste sau unele specii de pesti. O alta amenintare la adresa Marii Bariere de corali o reprezinta poluarea. In principal aceasta se produce prin intermediul raurilor din nordul Australiei in timpul inundatiilor.

Marea Bariera de Corali

O echipa de la Australian Institute of Marine Science a studiat 328 de colonii de corali din 69 de recife si a descoperit ca procesul calcifierii, ce le da coralilor rezistenta si structura, a scazut cu 13,3% din 1990. La aceasta rata, procesul de constructie a recifului se poate opri în 2035, cauzand distrugerea Marii Bariere, informeaza Daily Telegrpah.
“Recifele vor incepe sa se sparga, vor fi asuprite de alge. Reciful va mai exista, dar va fi foarte diferit de ceea ce exista acum si nu va mai fi atat de divers”, a declarat liderul cercetatorilor Glen De’ath.
Distrugerea Barierei va avea un efect devastator asupra pestilor si vietatilor marine care folosesc gradinile acvatice drept adapost.

Marea Bariera de Corali

Imagini uimitoare ale unor creaturi marine de mare adancime au fost surprinse de catre oameni de stiinta din Australia, la adancimi subacvatice record, in Marea Bariera de Corali. Expertii de la Universitatea din Queensland au folosit camere high-tech pentru a surprinde viata la o adancime de aproape 1.500 de metri adancime, informeaza Daily Mail, citat de Mediafax.

Biologul marin Justin Marshall, care a condus echipa, a declarat ca au fost capturate imagini cu rechini preistorici cu sase branhii, specii de macrou urias si roiuri de crustacee, dar, de asemenea, au fost surprinse imagini cu creaturi neidentificate inca, in zona Osprey din Marea Bariera de Corali.

Marea Bariera de Corali

Reciful este o destinatie turistica foarte populara datorita biodiversitatii, apei limpezi si accesibilitaitii pentru barcile turistilor. Locatia este o preferata in special de scafandri. Turismul in Marea Bariera de Corali este concentrat in special  Whitsundays si Cairns datorita accesibilitatii lor. Aceste zone reprezinta aproximativ 7 % din suprafata parcului. Whitsundays si Cairns au propriile planuri de management. Multe orase de-a lungul coastei Queensland, ofera excursii zilnice cu barca.  Multe insule continentale si de nisip sunt acum statiuni. S-a estimat ca turistii lasa aici in medie 776 de milioane de dolari pe an.

Advertisements