Delta OkavangoDelta Okavango ocupa o suprafata de 20.000 km2, fiind situata in Botswana de nord-vest la gura de varsare a fluviului Okavango. Delta este delimitata la sud de crapatura tectonica Kunyere si Thamalakane care este continuarea marelui Rift african. Delta Okavango nu are scurgere, apele sale se infiltrandu-se o parte in nisipul bazinului arid Kalahari, iar alta parte se evapora. Aceasta delta este una dintre cele mai umede si bogate in fauna regiuni din Africa.

Okavango este un labirint de lagune, lacuri si canale ascunse care acopera o suprafata de peste 17.000 kilometri patrati. Aceasta succesiune de lagune, insule si insulite de diferite dimensiuni, pasuni deschise si campii inundate formeaza un mozaic uimitor de uscat si apa. Prinsa in mijlocul Desertului Kalahari, Delta Okavango este un adevarat magnet pentru animalele salbatice care depind de apa permanenta aflata aici. Apa din Delta Okavango este remarcabil de curata datorita faptului ca trece prin zonele mai putin populate ale Angolei pe parcursul calatoriei sale spre Delta.

Delta Okavango

Delta Okavango este locuinta atat permanenta cat si sezoniera pentru o mare varietate de animale salbatice, ceea ce a facut din ea o importanta atractie turistica. In padurile luxuriene indigene aflate atat in delta si pe insulele acesteia cat si pe luncile nascute din aceast “mariaj” uimitor dintre apa si nisip prospera un numar de peste 400 de specii de pasari.

Speciile de animale ce pot fi gasite aici includ elefantul african, bivolul african, hipopotami, gnu, girafe, crocodili, lei, cimpanzei, leoparzi, hiene, kudu, antilope, rinoceri negri si albi, zebre, babuini etc.  Majoritatea din cele aproximativ 200.000 de mamifere existente in delta nu sunt rezidente pe tot parcursul anului. Ele pleaca odata cu sosirea plilor de vara, si se reintorc cand se apropie iarna. Delta are o numeroasa populatie de animale foarte rare precum sitatunga, bivolii africani, crocodilii sau cainii salbatici africani – cea mai mare densitate din Africa.

Delta Okavango

Cea mai mare parte a vegetatiei de aici este reprezentata de papirus si stuf. In timpul sezonului ploios, cand se produc inundatii, acestea plutesc desupra, cu radacinile cu radacinile suspendate liber in apa. Aceasta distanta intre pat si radacini este utilizata de crocodili drept adapost. Plantele Deltei joaca un rol importantr, asigurand coeziunea nisipului. Bancurile sau digurile unui rau au in mod normal un continut ridicat de noroi, care imbinandu-se cu nisipul formeaza aceste forme de relief. Apele curate ale Deltei Okavango aproape ca nu contin noroi, iar incarcatura raului fiinde aproape in intregime reprezentata de nisip. Plantele capteaza acest nisip, actionand ca un lipici in lipsa noroiului. Drept urmare, se formeaza insule pe care alte plante pot prinde radacina.

Delta Okavango

Locuitorii Deltei se impart in 5 grupui etnice, fiecare cu indentitate si limba proprie. Acestea sunt:  Hambukushu, Dceriku , Wayeyi, Bugakhwe si Gxanekwe. De-a lungul timpului, grupurile Hambukushu, Dceriku, şi Wayeyi care fac parte di grupul Bantu s-au aliat, avand economii mixte, desfasurand impreuna activitati cum ar fi: agricultura, pescuit, vanatoare, pastoralism si colectare de alimente si plante salbatice.

Delta Okavango

Bugakhwe si Gxanekwe fac parte din grupul Bushmen. Acest grup este format din indigeni, iar ca teritoriu se intinde in urmatoarele tari: Africa de Sud, Zimbabwe, Lesotho, Mozambique, Swaziland, Botswana, Namibia si Angola. Acestia au practicat, de asemenea, impreuna vanatoarea, agricultura, pescuitul sau colectarea alimentelor si plantelor salbatice.

Advertisements