Delta DunariiDelta Dunarii este a doua cea mai mare delta din Europa dupa Delta Volgai, dar cel mai bine conservata. Aceasta se intinde pe teritoriul a doua tari: Romania( Tulcea) si Ucraina( Odessa), cea mai mare parte aflandu-se in Romania. Suprafata sa apoximativa este de 4152 km², din care 3446 km² se afla in Romania. Daca Includem si lagunele Razim- Sinoe ( 1015 km²), aflate in sudul deltei propriu-zise, dar care sunt legate de aceasta din punct de vedere geologic si ecologic ( teritoriul lor combinat face parte din UNESCO), Delta Dunarii Ajunge la o suprafata de  5165 km².

Delta Dunarii s-a format dupa anul 4000 I.H. intr-un golf al Marii Negre, atunci cand marea a crescut pana la nivelul actual. O bariera de nisip a blocat golful unde fluviul si-a construit initial delta. Cand golful a fost umplut cu sedimente, delta a avansat dincolo de bariera, formandu-si patru brate: Sfantul Gheorghe I (3,500-1,600  I.H.), Sulina (1600 I.H.- prezent), Sfatntul Gheorghe (prezent) si Chilia (1600I.H.- Prezent)

Delta Dunarii

Primele date istorice inregistrate cu privire la Delta Dunarii, atesta ca aceasta a fost controlata initial de Daci, pana la cucerirea acestora de catre Romani. In secolul XV, Delta a facut parte din Imperiul Otoman. In 1812 ca urmare a razboiului Ruso-Turc, granita dintre imperiul Otoman si ce Tarist, s-a stabilit la Chilia, iar in 1829 la Sfantu Gheorghe. Tratatul de la Paris di 1856, care s-a sfarsit cu razboiul Crimeii, a acordat intreaga suprafata a Deltei Dunarii Imperiului Otoman, si a desemnat o comisie internationala care a facut o serie de lucrari pentru a ajuta la navigare. In 1878 Imperiul Otoman a fost invins de  Rusia si Romania, care au impartit delta.

In 1991, partea Romaneasca a Deltei Dunarii a intrat in patrimoniul UNESCO, o suprafata in jur de 2,733 km² fiind strict protejata. In 1998 sub programul UNESCO Omul si Biosfera, 6264.03 km² din suprafata Deltei a fost stabilita ca Rezervatie a Biosferei.

Delta Dunarii

Delta Dunarii are un climat temperat-continental cu influente din zonele invecinate Marii Negre. Este cea mai senina si insorita zona din Romania (70 de zile cu cer albastru, senin si 2500 de ore cu soare). Temperatura medie anuala este de 11 grade celsius, iar precipitatiile variaza intre 400 si 300 mm/an, scazand de la vest catre est. Evaporatia are valori de 1000 de mm/an, favorizata si amplificata de vanturi puternice. Vanturile din N-E cauzeaza furtuni in primavara si toamna.

Delta Dunarii

Delta Dunarii se incadreaza intr-un ecosistem de stepa est-Europeana, cu influente mediteraneene.  Ca o regiune tanara in plin proces de consolidare, Delta Dunarii reprezinta un loc foarte favorabil pentru dezvoltarea florii si faunei foarte diverse, unice in Europa, cu numeroase specii rare. Aici se gasesc 23 de ecosisteme, iar datorita extinderii zonelor umede, mediul acvatic este dominant. In mediul terestru, care este de asemenea prezent, s-au dezvoltat ecosistemele xerofite.

Delta Dunarii

Intre mediul acvatic si cel terestru, se interpune o zona mlastinoasa, usor inundata, cu flora si fauna originale, cu mijloace de adaptare pentru apa sau uscat, depinzand de anotimp sau regimul hidrologic. La contactul apei dulci cu cea sarata, au loc unele procese speciale, fizice, chimice si biologice, fapt care i-a determinat pe biologi sa declare ca aici se gaeste un ecosistem diferit numit “beforedelta”. Golful Musura, la nord de Sulina si Golful Sfantul Gheorghe sunt considerata cele mai bune reprezentante ale acestui tip de ecosistem.

Delta Dunarii

Peste 300 de specii de pasari au fost inregistrate aici, dintre care amintim specii rare cum ar fi: cormoranul, cormoranul pitic, pelicanul alb, pelicanul cret sau gasca cu pieptul rosu. Aici se gasesc de asemenea multe specii de starc, care traieste in colonii, sau pasari rapitoare cum ar fi vulturul codalb.  Acesta este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale lumii vin sa cuibăreasca. Tot aici se gasesc si 45 de specii de pesti de apa dulce, speciile majore de pesti din cadrul Deltei Dunarii fiind stiuca si somnul.

Desigur, despre Delta Dunarii ar mai fi foarte multe de spus, iar de multe ori, cuvinte nu pot fi suficiente pentru a descrie acest paradis in curs de formare, doar fotografiile, filmarile sau poate mai ales experienta personala pot crea o imagine mai detaliata a acestei zone unice.

 

 

Advertisements