Insula SocotraAflat in Oceanul Indian, la 240 km de coasta Africii si la 380 km de Peninsula Arabica, arhipelagul Socotra contine o “bijutaerie” cu acelasi nume. Aceasta “bijuterie” numita Insula Socotra, este o insula foarte izolata, iar datorita procesului de speciatie, o treime din plantele gasite aici sunt endemice. Aceasta insula, care nu are mai mult de 3,665 km2, este considerata perla marii Arabice. In anul 2008, insula a intrat in patrimoniul UNESCO.

Socotra este una din cele mai izolate insule de origine continentala ( nu vulcanica) din lume. Arhipelagul a facut odata parte din supercontinentul Gondwana, de care s-a detasat in miocen, prin acelasi proces prin care Golful Aden a fost deschis in partea de N-V, unindu-se cu Marea Rosie.

Izolarea geologica indelungata, caldura apriga si seceta, au condus la formarea unei flore endemice si foarte spectaculoase. Studiile  botanice executate de un Centru de cercetare din Orientul Mijlociu,  indica faptul ca 37% (307 din 825) din speciile de plante de pe insula nu se mai gasesc altundeva in lume. Intreaga flora a Insulei Socotra a fost trecuta pe Lista Rosie a IUCN, cu 3 specii in pericol critic de disparitie si 27 in pericol de disparitie. Unele cele mai impresionante reprezentante ale florei Insulei Socotra ar fi: Cinnabar (sau sangele dragonului), drandafirul desertului , arborele de tamaie, copacul castravete (Cucumber Tree), Dorstenia gigas sau diversele varietati de Euphorbia.

Insula Socotra- Sangele dragonului

Sangele dragonului- este numit asa dupa rasina lui purpurie, care este folosita in industria farmaceutica si in cea chimica, dar si in activitatea unor lutieri celebri, incepand chiar cu Stradivarius.

Insula Socotra- Trandafirul desertului

Trandafirul desetrului- acesta explodeaza in aprilie cu minunate flori roz gigan­tice; este practic un arbore care atinge 5 metri inaltime si poate avea un diametru de pana la 3 metri, trunchiul fiind un rezervor nesperat de apa pentru aceasta zona cu clima aproape desertica.

Insula Socotra- Arborele de tamaie

Arborele de tamaie- la Homhil, pe platoul Hamadero, se afla cea mai veche padure de acest fel din lume, cu nu mai putin de noua varietati, de aici importand vechii egipteni pretioasa substanta folosita in ceremoniile lor religioase.

Insula Socotra- Dorstenia gigas

Dorstenia gigas- este una din speciile endemice ale acestei insule.

De asemenea, insula este un paradis al pasarilor, aici gasindu-se 140 de specii din care 6 endemice. Din nefericire, toate 6 sunt pe cale de disparitie, iar alte 30 clocesc doar pe aceasta insula. Dintre aceste specii putem aminti de pitulice, sunbird (pasarea soarelui), graurul, presura, vrabia, cisticola sau cormoranul.

Insula Scotra- Cormoranul

Spectaculoasa e si diversitatea marina a apelor riverane, in care se disting recifurile de corali, cu precadere pe coastele nordice ale celor patru insule, dominate de coloniile uriase de Acropora. Cat despre pesti si crustacee, e suficient de amintit faptul ca fructele de mare si homarii uriasi constituie meniul obisnuit oferit turistilor.

Insula  Socotra- Acropora

Frumusetea, facmecul si unicitatea Insulei Socotra au fost completate si de oameni. Pentru a va convinge de acest lucru, priviti arhitectura unica a orasului Al Hajarah, orasul construit in Muntii Haraz:

Insula Socotra- Al Hajarah

Desi insula are 40.000 de locuitori, aceasta nu a avut drumuri pana de curand. Guvernul din Yemen a construit doua drumuri imediat dupa ce Insula Socotra a intrat in patrimoniul UNESCO. Dar ca sa privim partea buna a lucrurilor, iata inca doua fotografii cu orasul pierdut in ceata si in timp:

Insula Socotra- Al Hajarah

Insula Socotra- Al Hajarah

Insula Socotra demonstreaza ca basmele nu sunt simple fabulatii, demontreaza ca acele lumi pierdute de care se vorbeste chiar exista, iar ea esta una dintre ele. Este unul din locurile din lume in care timpul parca a obosit, iar arcurile ceasornicului s-au oprit undeva in trecut. Este o lume care a fost separata de noi acum 6 milioane de ani, iar de atunci a evoluat in ritmul si modul ei, sfidand perceptia noastra a celorlalti despre normal.

Advertisements