Parcul National EvergladesEverglades este o rezervatie naturala infiintata in 1947 in statul Florida, SUA. Este a treia rezervatie ca marime din Statele Unite ale Americii, dupa Parcul National Death Valley si Parcul National Yellowstone. Spre deosebire de celelalte rezervatii, aceasta a fost creata ca sa protejeze ecosistemul fragil al zonei si nu zona geografica.  Parcul National Everglades se intinde pe o suprafata de 1400000 acri si se afla la marginea unui ecosistem acvatic mlastinos ,incepand in Kissimmee Basin. Raul Kissimmee se varsa in vastul lac Okeechobee. Apa care paraseste lacul in sezonul ploios, formeaza un curs de apa lung de 160 km, care curge spre sud printr-o zona calcaroasa spre Golful Florida la capatul sudic al statului. Parcul National

Rezervatia este de fapt un sistem de rauri miscator, care inunda sud-vestul regiunii cu aproximativ 40 de metri pe zi, fiind aprovizionat cu apa din raul Kissimmee si din lacul Okeechobee. Everglades a intrat in patrimoniul UNESCO si a fost decclarat  Rezervatie a Biosferei in 1976.

Parcul National Everglades

Desi teritoriul rezervatiei a fost locuit de mii de ani, în 1882 regiunea a inceput să fie asanata, in vederea crearii de zone rezidentiale si terenuri agricole, iar apa lacului Okeechobee a inceput să fie deversata controlat in sudul metropolei Florida. Ecosisteul a avut foarte mult de suferit în urma acestor schimbari, repararea si restaurarea rezervatiei devenind o problema politica in sudul Flordei.

Zona a fost populata de oameni de foarte mult timp, mai exact, de15.000 de ani. Aici s-au format doua triburi: Calusa si Tequesta, care dupa ce au intrat in contact cu spaniolii, in secolul XVI, au cunoscut o perioada de declin un urmatoarele doua secole. Seminole, un trib mai mic, care facea parte din tribul Calusa, au parasit aceasta zona in secolul XVIII dupa ce au fost fortati de armata americana, ca urmare a rezboaielor Semilone.

Parcul National Everglades- Calusa

Parcul National Everglades este modelat de apa si foc, confruntandu-se fracvent cu inundatii in sezonul ploios si seceta in sezonul uscat. Rezervatia este formata dintr-un sistem complex de ecosisteme interdependente, cum ar fi mlastini de chiparos, paduri de mangrove, pini rockland sau ecosistemul marin al Golfului Florida.

Apa este cea mai dominanta forta in Everglades, modeland pamantul, vegetatia, si viata animalelor din Florida de Sud. Totul a inceput acum 21.000 de ani, dupa ultima era glaciara, cand fasiile de gheata continentale s-au retras si s-au mai topit, iar nivelul apei apei a crescut. In urma acestui fenomen anumite portiuni ale peninsulei  Florida au fost scufundate. Abundenta de apa proaspata a permis plantelor sa prinda radacini.

Parcul National Everglades

Dupa cum am spus mai sus, rezervatia a fost creata pentru a proteja ecosistemul fragil. Astfel ca, aici sunt adapostite 36 de specii pe cale de disparitie sau protejate, printre care pantera de Florida, crocodilul american, aligatorul sau lamantinul. Protejand cea mai mare zona din estul fluviului Mississippi, parcul este cel mai important teren de inmultire pentru pasarile tropicale de plaja din America de nord si contine cel mai mare ecosistem de mangrove din emisfera vestica. Peste 350 de specii de pasari, 300 de specii de pesti de apa dulce si sarata, 40 de specii de mamifere si 50 de specii de reptile traiesc in Rezervatia naturala Everglades.

Aici, exista o populatie destul de numeroasa de aligatori. Avand sange rece, ei pot fi vazuti adesea prajindu-se la soare, pe ridicaturi de pamant, sau inotand lenes in apa calduta. Dieta lor se compune din pesti, melci, testoase si mamifere mici. Cand hrana este putina, se pot manca si intre ei. Aligatorii adevarati sunt intalniti doar in SUA si China.
Ca o curiozitate, se poate spune ca Parcul National Everglades este singurul loc din lume unde traiesc laolalta atat aligatori, cat si crocodili.

Parcul National Everglades

Un alt mamifer reprezentativ al faunei din zona este pantera. Sansele de a vedea o pantera in Everglades sunt relativ mici, chiar si pentru cercetatorii care le studiaza. Dupa doua secole de vanatoare si pierdere a habitatului, panterele se gasesc inca in multe state vestice, dar la est de Mississippi, singura populatie cunoscuta se afla in sudul Floridei, numarand intre 30 si 50 de exemplare.

Parcul National Everglades

Declarata specie pe cale de disparitie, pantera are nevoie de teritorii vaste pentru a supravietui. Cauzele care duc la disparitia panterelor de Florida sunt: pierderea habitatului, coliziunea cu autovehiculele, efecte negative ale cosangvinizarii si nivele ridicate de mercur asimilate din prada lor. Parcul National in cooperare cu U.S. Fish and Wildlife Service, Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, Florida Department of Natural Resources si alte organizatii incearca sa inmulteasca panterele. Eforturile se concentreaza pe cercetari, inmultirea in captivitate si educatia publica.

Advertisements