Cascade- America de SudAmerica de Sud este o salbatica comoara naturala. Aceasta comoara capata un renume aparte si prin recordurile pe care le detine, aici gasindu-se cea mai mare padure tropicala, Jungla Amazoniana (5,5 milioane de km patrati) si cea mai inalta cascada din lume, Cascada Angel (979 m).

In acest articol, vom vorbi despre cascadele Americii de Sud. Pe scurt, aici gasim printre cele mai mari si mai frumoase cascade din lume. Cum am mai spus, in America de Sud se gaseste cea mai inalta cascada din lume, cascada Angel care are o inaltime de 979 m, de asemenea, tot pe acest continent se gasesc si alti “monstrii” cum ar fi cascada Catarata Gocta, cascada Kaieteur, cascada Guaira sau cascada Iguazu (care are unul din cele mai mari debite).

Cascade America de Sud- Salto del Laja

Cascada Salto del Laja se afla in Regiunea VIII din Santiago(Chile), la 25 de km nord de orasul Los Angeles. Cascada este formata din patru caderi de apa, cu inaltimi cuprinse intre 30 si 40 m. In aval, este raul Laja, cu apa nu foarte adanca si limpede, iar in amonte este un canion lung de 4 km si lat de 20 m. Peisajul din jur este format din stepa, cu specii de Boldo, Quillaja si copaci, cum ar fi plopi, eucalipt, salcii si altele. Cascada Salto del Laja este una din marile atractii turistice ale tarii, putandu-se ajunge aici pe Route CH-5.

Cascade America de Sud- Cascada Angel

Cascada Angel se gaseste in Venezuela si este cea mai inalta cascada din lume, avand o inaltime de 979 m si o plonjare de 807 m. Cascada se produce la marginea muntelui  Auyantepui din Parcul National Canaima, un obiectiv aflat pe lista UNESCO aflat in Gran Sabana, o reguine din Statul Bolivar.  Pe timpul caderii apei, (805 m) mai ales in anotimpul secetos, apa este pulverizata, picaturile de apa se preling pe peretii stancosi fiind colectate intr-o vale adanca intr-un rau torential, dupa un traseu scurt, urmeaza inca o cadere de apa de 200 m adancime. Alimentarea cascadei cu apa, este realizata prin furtuni cu ploi torentiale, fiind colectate pe suprafata platoului, la marginea acestui platou gasindu-se cascada.

Cascade America de Sud Cascada Iguacu

Cascada Iguazu este formata pe raul cu acelasi nume, cu lungimea de 1.320 km, fiind afluentul celui mai lung fluviu din America de Sud. Numele „Iguazu” provine din limba guarani. Pe langa Buenos Aires si ghetarul Moreno, Cascada Iguazu este una dintre cele trei mari atractii ale Argentinei, iar parcul national care inconjoara poate cea mai impunatoare cascada din lume are o suprafata de 670 km m² de padure tropicala. Cu cascada sa spectaculoasa si pentru nemaipomenitele peisaje si biodiversitate, Parque Nacional Iguazu face pe drept parte din Patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1984. Din cauza popularitatii sale este insa imposibil sa te bucuri in liniste de splendoarea naturii, cand multimile de oameni coboara pe aleile pavate si aranjate ce duc spre cascada. In padurea subtropicala inconjuratoare, pasari sunt din plin, dar alte vietuitoare sunt mai greu de observat in bolta si iarba rece. Exista peste 2.000 de specii de plante, pasari si are vietuitoare – furnicari, jaguari, tapiri si oceloti – pe care cei mai multi vizitatori nu le vad.

Cascade America de Sud- Cascada Guaira

Cascada Guaira, formata pe raul Parana la granita dintre Paraguay si Brazilia, este cea mai mare cascada din punct de vedere al debitului, 1.750.000 de metri cubi de apa cazand in aceasta cascada, comparativ cu 70.000 de metri cubi de apa pe secunda in cazul cascadei Niagara. Totusi, volumul de apa al cascadei s-a redus simtitor atunci cand in 1982 a fost construita o hidrocentrala, care se claseaza pe poziția secunda in lume (ca putere) si care furnizeaza 90% din energia necesara Paraguayului si 19% din energia electrica necesara Braziliei.

Advertisements