Parcul National KakaduParcul National Kakadu este una din cele mai cunoscute rezervatii naturale din Australia. Acesta ocupa o suprafata de 19.804 km patrati, adica o suprafata de marimea Sloveniei, o treime din Tasmania sau aproape jumatate din Elvetia. Numele Kakadu vine de la gaagudju, limba care a fost vorbita de aborigeni in partea de nord a parcului. Parcul prezinta diversitate din punct de vedere biologic si ecologic. Acesta protejeaza:

-4 sisteme majore de rauri: the East Alligator Rover, the West Alligator River, the Wildman River si South Alligator River.

-6 forme principale de relief: estuare, campii inundabile, tara de piatra, dealurile sudice si bazinele.

-o remarcabila concentrare a florei si faunei: peste 28 de specii de pasari, aproximativ 60 de specii de mamifere, peste 50 de specii de apa dulce, peste 10.000 de specii de insecte si peste 1600 de specii de plante. Parcul National Kakadu Valorile culturale si naturale ale Parcului National Kakadu, care initial erau cunoscute si apreciate doar in Australia, au fost recunoscute si pe plan international in momentul in care a intrat in patriomoniul mondial UNESCO. Kakadu a fost listat de aceasta organizatie in trei etape: prima data in 1981, apoi in 1987 si a treia oara in 1992. Parcul National Kakadu Aborigenii au ocupat aceasta zona cu 40.000 de ani in urma. Parcul National Kakadu este cunoscut pentru bogatia sa in situri culturale Aborigene. Sunt inregistrate peste 5000 de situri de arta care ilustreaza cultura Aborigena de acum mii de ani. Siturile arheologice demonstreaza ca aceasta zona a fost ocupata de aborigeni de acum 20.000 de ani si posibil de acum 40.000 de ani. Parcul National Kakadu Kakadu este situat la tropice, intre 12 grade si 14 grade sud de ecuator. Clima este tropicala umeda, caracterizata prin doua anotimpuri: anotimpul uscat si cel umed. In timpul sezonului uscat, care tine din aprilie/mai pana in septembrie, predomina vanturile uscate din sud si est. Umiditatea este scazuta iar ploile sunt neobijnuite. La Jabiru temperatura medie pentru perioada iunie-iulie este de 32 grade celsius.

In perioada de intermadiara, octombrie- decembrie, conditiile pot fo foarte incomode, temperaturile sunt ridicate, umiditatea este mare, apar furtuni impresionante iar fulgerele sunt frecvente. De fapt partea nordica din Australia inregistreaza mai multe fulgere pe an decat in orice alt loc pe Glob.

Sezonul ploios este caracterizat prin temperaturi destul de ridicate si desigur prin ploaie. Majoritatea ploilor sun asociate cu vanturi musonice formate in Asia, dar adesea si cu cicloni tropicali care produc o ploaie intensa. Anual, Precipitatiile in Parcul National Kakadu variaza intre 1565 mm si 1300 mm. Parcul National KakaduKakadu este printre cele mai bogate zone din Australia din punct de vedere al florei, aici gasindu-se peste 1700 de specii de plante. Aceasta se datoreaza geologiei parcului, formelor de relief si diversitatii habitatului.

Zonele diferite din punct de vedere geologic ale Parcului National Kakadu au si flora specifica. Astfel ca:

-In Tara  de Piatra, se gasesc asa numitele “ierburi ale invierii”, deoarece sunt capabile sa supravietuiasca in conditii de caldura extrema si seceta indelingat, urmata de ploi torentiale.

-Padurile trpicale umede se dezvolta in cheile umede si reci.

-Dealurile sudice si bazinele gazduiesc cateva specii endemice, cum ar fi Eucalyptus koolpinensis.

– Zonele de ses, care ocupa o parte insemnata din parc, sut dominate de eucalipt, iar in zonale deschise se gaseste o gama larga de ierburi, cum ar fi iarba sulita, rogozul si flori salbatice.

-In campiile inundabile care sunt acoperite de apa cateva luni pe an se gasesc specii de rogoz, paduri de mangrove sau arbori de hartie.

Parcul National Kakadu

Aceste medii diverse ale Parcului national Kakadu sustin o varietate uimitoare de specii de animale care s-au adaptat diferitelor habitate. Unele specii sunt rare, pe cale de disparitie, vilnerabile sau endemice. Ca urmare a conditiilor mateorologice extreme, anumite animale sunt active doar in anumite momente din zi sau din noapte sau in anumite perioade ale anului.

In parc s-a insegistrat un numar de 60 de specii de mamifere (marsupiale si mamifere planentare). Cele mai multe traiesc in padurile deschise si in zonele de ses si inundabile si au activitate nocturna, fiind dificil de observat. Alte specii, cum sunt cangurii si cangurii pitici (macropode, 8 specii) sunt active ziua si pot fi vazute. Parcul este, de asemenea, gazda unei treimi di pasarile Australiei, aici gasindu-se peste 280 de specii de pasari. Parcul mai gazduieste si 117 specii de reptile, care datorita faptului ca au sangele rece sunt active ziua, 25 de specii de broaste, 32 de specii de pesti si peste 10.000 de specii de insecte.

Advertisements