IslandaIslanda este o tara insulara nord-Europeana cu o suprafata de 103.000 km patrati, aflata in Atlanticul de Nord. Tara, in mare parte, este un tinut salbatic modelat de foc si gheata, iar doua treimi din populatia sa de 320.000 de locuitori este concentrata in capitala Reykjavik si zonele invecinate. Insula este incalzita de Gulf Stream, un curent oceanic cald si are o clima temperata in ciuda faptului ca se afla chiar la marginea Cercului Arctic. Islanda este activa din punct de vedere vulcanic si geologic. In interiorul tarii se gasesc zone nisipoase, vulcanice si glaciare. Datorita faptului ca, caracterul dominant este cel vulcanic, islanda viata s-a dovedit a fi periculoasa, de-a lungul timpului inregistrandu-se cateva eruptii devastatoare. In 1783, langa Laki, datorita eruptiei unui vulcan, au murit nu mai putin de 9000 de oameni, 80%  din animalele de pe insula, si au fost distruse majoritatea zonelor cultivate. Alte eruptii de acest fel au fost inregistrate si in 1963 si in 1973. Islanda Primii locuitori ai Islandei au fost calugari irlandezi in jurul anului 800, dar o adevarata colonizare a insulei a avut loc intre 847 si 934 de catre Normanzi din Norvegia. Primul colonist cunoscut, care s-a stabilit in Reykjavik, a fost Ingólfur Arnarson in 874. In 1262, Islanda s-a alatural Norvegiei iar in 1380 Danemarcei. In 1874, a obtinut autinomie internationala iar in 1919 a devenit stat suveran in alianta cu Danemarca, avand acelasi rege. In 1944, Islanda s-a proclamat republica independenta. Intre anii 2003 si 2007, s-a transformat dintr-o tara care era cunoscuta pentru industria pescuitului in una care oferea si servicii ecinomice dar a fost lovita puternic intre 2008 si 2011 de criza economica. Datorita acestui fapt, in 2009, a avut loc o migratie in masa, Islanda ramanand mai saraca cu 5000 de locuitori. Islanda Din punct de vedere geologic, insula este tanara, avand multi vulcani activi. Printre cei mai cunoscuti sunt Hekla, Eldgja, Heroubreio sau Eldfell. Eruptia vulcanica din Laki din 1973 a produs foame si a omorat o parte insemnata a populatiei. Eruptia a produs nori de praf care a persistat pe cerul Europei, Asiei si Africii timp de cateva luni de zile. Pe 21 martie 2010, a erupt un alt vulcan si anume cel din Eyjafjallajökull, fortand 600 de oameni sa-si abandoneze casele si sa paraseasca zona.

Islanda are de asemenea si multe gheizere, incluzand Geysir, de unde vine si denumirea acestui fenomen natural si faimosul Strokkur care erupe o data la 5-10 minute. Dupa o perioada de timp de inactivitate, Geysir a erupt din nou dupa o serie de cutremure in anul 2000. De atunci Geysir a crescut dar nu erupe prea des. Detorita valorificarii puterii geotermale a numeroaselor rauri si cascade, foarte multi locuitori din Islanda au apa calda la un pret scazut.

Islanda

Ghetarii si calotele de gheata din Islanda acopera 11% suprafata tarii, si au un impact considerabil asupra peisajului si a meteorologiei. Un “ice cap” este o masa de gheata care acopera o suprafata de cel putin 50.000 km patrati. Multe astfel de mase de gheata numite “ice caps” si multi ghetati se intind deasupra unor vulcani, cum ar fi Grimsvotn si Baroarbunga, care intind sub cel mai mare “ice cap”,  Vatnajokull. Craterul vulcanului Grimsvotn este de 100 km patrati, iar cel al vulcanului Baroarbunga de 60 km patrati.  Cand un vulcand erupe sub un ghetar are loc topirea acestuia si se produc brusc inundatii, fenomen cunoscut in Islanda ca jokulhlaup.

Islanda

Advertisements