Alaska- DenaliAlaska este cel mai mare stat din SUA. Acesta este situat la extremitatea nord-vestica a continentului Nord American, fiind marginit de Canada la la sud-est, de Oceanul Pacific la vest si de Oceanul Arctic la nord. Desi nu sunt granite stabilite care sa imparta Alaska in mai multe regiuni, se accepta totusi faptul ca aceasta contine sese regiuni. Aceastea sunt: partea sudica-centrala, partea sud-estica, interiorul, partea sud-vestica, partea nordica si Insulele Aleutiene. Cea mai mare regiune este reprezentata de partea interioara. Aceasta este aproape nelocuita, Fairbanks fiind singura asezare umana de dimensiuni semnificative. Tot aici se gaseste si Parcul National Denali.

In limba nativa Athabaskan, Denali inseamna “cel inalt” facandu-se referinta la muntele de aici. O perioada, parcul a purtat numele de Mount McKinley National Park, nume imprumutat de la acelasi munte care este numit asa de cei din afara Alaskai. Dimensiunea Parcului National Denali este de 24,500 km². Habitatul de aici este format din paduri de amestec si taiga la inaltimi mai reduse, tundra la inaltimi medii si ghetari, zapada si stanci in partile superioare, la altitudini ridicate.

Alaska- Denali

O colectie imensa de situri culturale ofera din ce in ce mai multe indicii despre cine si de ce a locuit in Parcul National Denali in preistorie si protoistorie. Cu mii de ani in urma, acest loc abunda de pasuni, dar si de mamuti care gaseau aici un habitat propice dezvoltarii si perpetuarii. Incepand cu 13.500 de ani in urma si pana acum 11.000 de ani, aceste pasuni au inceput sa mai dispara, facand loc si arbustilor lemnosi. Pe atunci, zona nordica a Alaskai era dominata de gheata.

187 de situri ne spun despre trecutul Parcului Denali. Nativii americani au trait aici incepand de acum 11.000 de ani. Koyukon, Dena’ina, Athna, Kolchan, Tanana, si Athabaskans sunt cele mai cunoscute grupuri.

Alaska- Denali

In aceasta parte a Alaskai, in Denali se gaseste o varietate de pasari si mamifere, incluzand populatii destul de mari de uri grizzly si ursi negri. Populatii de cerbi cutreiera intregul parc. Caprele po fi vazute pe crestele muntilor iar elanii se hranesc cu plantele acvatice din lacuri si mlastini. In ciuda interventiei omului in zona, in Denali au reusit sa se acomodeze populatiile de lupi gri. Animalele mai mici, cum ar fi marmotele, veveritele, iepurii sau castorii sunt din abundenta. Vulpile, jderii sau rasii, sunt de asemenea locuitori ai acestei zone a Alaskai, dar sunt mai greu de vazut, datorita naturii lor mai retrase. Acest tablou construit de fauna din Denali poate fi incredibil pentru alte zone, dar aici este ceva normal.

Alaska- Denali

Acest tablou se completeaza si cu populatii mari de pasari, iar in timpul primaverii tarzii si a verii se imbogateste, multe pasari avandu-si rezidenta in Denali in aceasta perioada. Apele parcului sunt impartite de 10 specii de pesti. Datorita faptului ca multe rauri si lacuri din Parcul Denali sunt aprovizionate de ghetari, namolul glacial si temperaturile scazute, scad matabolismul pestilor, impiedicandu-i sa atinga dimensiuni normale. In concluzie, explorati Parcul National Denali, Alaska.

Advertisements