1. Costurile aferente unei masini. (cuv cheie – asigurari auto, scoala de soferi)

Atunci cand achizitionam un autoturism, avem in minte un scop practic și unul care tine de relaxare. Adica sa avem cu ce ne deplasa in acele locuri unde nevoia sau placerea ne imping, adica la locul de muca, la scoala, in vizite, dar si in concedii departe de casa. Acestea sunt primele ganduri atunci cand vrem sa ne luam o masina, fiind si motivul pentru care cineva ar avea nevoie de o masina.

In continuare, urmatoarele ganduri sunt legate de costuri si de calitate dar si de implicatiile faptului de a avea un autoturism. De exemplu, ne gandim la buget, ce ne permitem dar si la calitatea automobilului, cu alte cuvinte la raportul calitate-pret. De asemenea, pentru a conduce o masina iti trebuie carnetul de conducere si de aici gandul ne duce la scoala de soferi. O alta implicatie sunt costurile. Trebuiesc platite taxe precum impozitul si asigurarea auto.

Prima conditie pentru a te bucura de o masina este de a termina scoala de soferi. Pentru obtinearea permisului auto categoria B, durata scolii este de cel putin patru saptamani, timp in care se efectueaza mai multe ore de pregatire teoretica si practica, astfel incat cursantul sa fie apt pentru a trece testul final si astfel pentru a fi un bun sofer. Aceasta pregatire teoretica o precede pe cea practica.

Obligatiile cursantului ar fi urmatoarele: sa fie prezent la orele de pragatire teoretica si la cele de pregatire practica, iar starea sa psihica si fizica sa fie corespunzatoare, sa aiba asupra sa actul de identitate, dar si un caiet specific pe care il va primi in cadrul scolii de soferi, numit caietul cursantului, sa respecte programa de invatamant si indicatiile instructorului auto.

O a doua conditie importanta pentru ca cineva sa se poata bucura de autoturismul sau, este incheierea unor polite de asigurari auto. Primul tip de asugurare este RCA – raspundere civila auto. Aceasta va fi incheiata cu una din companiile de asigurare autorizate in acest sens si are drept scop despagubirea partilor (participantilor la trafic) prejudiciate in cazul unui accident de circulatie. Incheierea acestui tip asigurari este obligatorie.

Al doilea tip de asigurare auto este CASCO, aceasta fiind facultativa si acopera daunele pe care le-a suferit posesorul autovehiculului care are accest tip de asigurare.

           2.  Vesti bune pentru tinerii soferi, asigurarea RCA va fi ieftinita (cuv cheie – asigurarea RCA, scoala soferi)

Este cunoscut faptul că absolventii scolilor de soferi mai tineri platesc polite de asigurare RCA mai scumpe decat cei mai in varsta si mai experimentati. Potrivit unui comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF) remis de Mediafax, există insa vesti bune legate de acest subiect. Cinci companii de asigurare, Allianz-Tiriac, Astra, City Insurance, Euroins si Generali, din cele zece autorizate, vor proceda in a modifica incarcarea pentru tineri pentru a ajunge la o cota de 2,2 ori mai mare decat categoria majoritara, similar precticii europene. Nivelul constatat anterior acestei hotarari, in cazul unei polite de asigurare RCA, a fost de 5 ori mai mare la tineri fata de categoria celor mai in varsta.

La completarea formularului de asigurare, se specifica si data la care a fost obtinut permisul de conducere, dar la pretul total al asigurarii conteaza foarte mult varsta proprietarului masinii si nu data la care a fost terminata scoala de soferi.

Un lucru foarte interesant si poate cauza acestor ieftiniri este acela ca desi numarul soferilor tineri este mare, totusi numarul de proprietari ai autoturismelor cu varsta sub 25 de ani este sub 2%. Este cunoscuta practca ca tinerii proprietari de masini sa le treaca pe numele rudelor mai in varsta.

Diferenta de pret atunci cand vorbim de aceasta asigurare RCA, nu este totusi nejustificata. Temperamentul specific tinerilor absolventi ai scolilor de soferi, impulsivitatea, tentativele de bravura si alte caracteristici specifice tineretii, au condus la faptul ca accidentele grave care au loc pe drumurile publice sunt provocate in procent de 37% de soferi tineri. Inca 20% sunt provocate de soferi cu varsta pana la 40 de ani. Dar datorita faptului ca, dupa cum am spus, proprietarii tineri ai autovehiculelor su foarte putini, o parte din companiile de asigurari vor sa ieftineasca polita de asigurare RCA.

O solutie eficienta si convenabila care ar putea veni in completarea tentativei de a  ieftinirii asigurarilor RCA in cazul soferilor tineri, ar fi implementarea corecta a sistemului bonus-malus, adica soferii periculosi, cu antecedente sa plateasca mai mult si mai putin cei siguri.

            3. Costuri legate de domeniul auto (cuv cheie – asigurare RCA ieftina, scoala de soferi bucuresti)

Aproapre niciodata, in nici un caz, varianta ieftina a lucrurilor nu este cea recomandata din punct de vedere calitativ. Majoritatea persoanelor, atunci cand se intereseaza de un anumit serviciu sau produs, se asigura ca au cunostinta si de varianta mai ieftina pe langa cea recomandata ca si calitate. In domeniul auto, costurile sunt multiple si variaza in functie de masina si, in anumite cazuri, de varsta proprietarului. Dar si aici sunt cautate variantele mai ieftine, fiind des intalnite sintagme precum: „asigurare RCA ieftina” sau situatii de oferte promotionale in cazul scolilor de soferi. Acestea sunt menite sa raspunda nevoilor populatiei si sa atraga cat mai multi clienti

Inainte sa enumeram cheltuielile unui sofer, sa vorbim de faptul ca, un necunoscator se va gandi ca principalul cost va fi cel cu carburantul, adica „bagi benzina” (sau motorina) si pleci unde vrei. Situatia insa nu sta chiar asa, costurile cu benzina sau motorina fiind devansate si uneori devin chiar o gluma fata de altele care sunt platite de soferi ca sa poata circula legal. Vorbim deci, de cheltuieli legate de impozit, asigurare RCA, casco (taxa optionala, dar utila),taxa de înmatriculare, scoala de soferi , inspectia tehnica periodica (ITP), rovinieta (taxa pentru a putea circula pe drumurile nationale), taxe de pod, parcare, precum si cheltuieli neprevazute, cum ar fi amenzile.

Asigurarea RCA este una din taxele obligatorii, o conditie pentru ca autoturismul sa poata circula pe drumurile publice. Se plateste periodic pe minim jumatate de an, asigurandu-se mici reduceri atunci cand perioada de asigurare se mareste. Pretul acestui tip de asigurare variaza foarte mult in functie de categoria de varsta in care se incadreaza proprietarul masinii. Proprietarii tineri de masini platesc asigurari RCA mult mai mari decat categoria majoritara, cei peste 30 de ani, cand asigurarea incepe sa scada si sa devina mai ieftina. Practic, despre asigurare RCA ieftina, vorbim in cazul unui proprietar de autoturism in jurul varstei de 40 de ani. O persoana mai in varsta, poate plati o asigurare de pana la 5 ori mai ieftina decat in cazul unui tanar. Aceasta situatie este justificata de faptul ca 37% dintre accidentele inregistrate sunt provocate de tineri, si inca 20% de persoane pana in 40 de ani.

Un alt loc important in domeniul auto il are scoala de soferi. Fara aceasta nu putem vorbi de soferi. In capitala tarii, Bucuresti, scolile se intrec in oferte pentru a isi asigura un numar cat mai mare de cursanti. La o simpla cautare pe internet a cuvintelor “scoala de soferi bucuresti” gasesti oferte in jurul sumei de 600 de lei. Aici intervine datoria celui ce doreste sa devina sofer sa se intereseze care vor fi taxele care vor fi adaugate acestei sume. Reprezentantul unei scoli auto din Constanta a declarat ca in cazul categoriei B pretul este de 1200 de lei, iar in cazul celorlalte categorii, pretul este mai mare.

     3. Suportul mediului online in domeniul auto (asigurare RCA online, scoala de soferi bucuresti)

Este cunoscut faptul ca traim intr-un secol al vitezei in care informatia este diversificata si circula foare repede. Principalul vector al informatiei in zilele noastre este mediul online. In aceasta lume a online-ului, in care poti afla aproape tot ce vrei stand in fata unnui dispozitiv conectat la internet, vastitatea si diversitatea informatiei sunt impresionante, zilnic publicandu-se foarte multe articole pe diferite teme.  Desigur, nu toate sursele prezinta incredere, de aceea este necesara o documentare solida in dimeniul de interes.

Datorita faptului ca o mare parte din populatia adulta a absolvit o scoala de soferi, deci, majoritatea adultilor este posesoare a unui carnet de conducere, in mediul online, un procent destul de insemnat al cautarilor este rezevat domeniului auto. Paleta este diversificata, intalnim site-uri de vanzare-cumparare autoturisme, forumuri si site-uri dedicate problemelor de mecanica, site-uri ale scolilor de soferi sau ale companiilor de asigurari, dar si platforme in care se poate estima valoarea unei polite de asigurare, cum ar fi asigurarea RCA.

Politele de asigurare RCA reprezinta unul din serviciile auto care pot fi comandate online. La o simpla cautare a cuvintelor “asigurare RCA online” se gasesc foarte multe oferte. Desigur, cum a spus anterior, trebuiesc cercetate sursele. Ca urmare a acestei cautari, putem afla informatii despre asigurare, o putem calcula si apoi, daca vrem o putem comanda.

Alte informatii cautate in domeniu sunt cele legate de scoala de soferi. Daca avem la dispozitie acest instrument numit internet si informatia dorita este disponibila, atunci de ce sa nu ne informam aspura lucrului care ne intereseaza? De exemplu, in cazul unui tanar din bucuresti care vrea sa devina sofer, printr-o simpla o cautare a cuvintelor “scoala de soferi bucuresti, va  gasi toate informatiile necesare indeplinirii scopului sau, acela de a deveni sofer. Dupa ce se va informa si  se va inscrie la o scoala de soferi, mediul online ii pune la dispozitie si materia necesara absolvirii examenului teoretic, gasindu-se carti de legislatie rutiera in format pdf. De asemenea, pentru a-si verifica cunostintele va putea sa completeze chestionarele auto care se gasesc pe internet.

In concluzie, fie ca vorbim de asigurari, de mecanica, de scoala de soferi, sau de orice altceva, mediul online ofera un suport important domeniului auto.

     

           4. Concurenta in domeniul auto (cuv cheie – asigurare RCA, scoala de soferi bucuresti)

Dintotdeauna concurenta a dus la dezvoltare, ea a fost si este prezenta in toate domeniile. Datorita acestei concurente avem parte de servicii si produse din ce in ce mai bune, sau mai avansate (daca vorbim de tehnologie). De asemenea, tot datorita concurentei apar si mult indragitele reduceri sau ofertele promotionale, care, atunci cand sunt imbinate cu calitatea atrag clientii ca un magnet. Domeniul auto nu face nota discordanta fata de aceste reguli. Datorita concurentei intalnim astazi multe marci de autoturisme si foarte multe modele, fiecare avand plusuri si minusuri, dar fiind intr-o continua dezvoltare, iar tehnologiile intr-o continua imbunatatire. De asemenea, concurenta este prezenta si in cazul companiilor de asigurari, scolilor de soferi sau service-urilor auto. Serviciile sunt din ce in ce mai calitative, iar preturile uneori mai atractive in anumite locuri datorita ofertelor promotionale.

In cazul asigurarilor RCA, sunt zece companii autorizate sa ofere astfel de servicii. Printre acestea enumaram: Allianz-Tiriac, Astra, City Insurance, Euroins sau Generali. Exista diferente intre aceste zece companii, unele fiind cunoscute pentru servicii de mai buna calitate dar, in acest caz si pretul acestora fiind mai mare. Diferenta de pret a unei polite de asigurare RCA poate fi aflata cel mai sigur, de la un broker de asugurari, care prin intermediul unei platforme special create poate afla care este oferta fiecarei companii in functie de detaliile legete de proprietar si de masina, iar acesta isi va alege o asigurare RCA in functie de criteriile sale, in functie de pret si de calitate.

Daca vorbim de scolile de soferi, concurenta este destul de mare, in fiecare oras cu un numar crescut de locuitori existand cateva astfel de scoli. Sa vorbim insa, de Bucuresti. Cel mai simplu mod de a afla care sunt scolile de soferi din oras este cautarea acestora pe internet. Printr-o simpla cautare a cuvintelor “scoala de soferi bucuresti” vor fi gasite foarte multe oferte de acest gen. Numarul mare al scolilor din Bucuresti nu este surprinzator avand in vedere ca vorbim de capitala tarii. De asemenea si numarul locuitorilor, aproape doua milioane conform unui recensamant din 2012, dar si numarul mare al masinilor din acest oras au determinat numarul mare al scolilor de soferi. Si in acest caz concurenta este benefica, bucurestenii putand alege dintr-o gama larga de oferte atunci cand vor hotara ca este timpul sa devina soferi.

Advertisements